scene maken

Problemen, Tips of tricks met ETS programmatie post je hier.
Snaak
Berichten: 21
Lid geworden op: di 06 nov 2018, 11:30

scene maken

Bericht door Snaak » wo 27 feb 2019, 09:03

Beste,

Ik probeer een scene te maken om alle lichten uit of aan te schakelen met 1 bepaalde knop maar ergens gaat het fout. Het lukt me om via de schakelaar 1 bepaalde lamp aan te sturen maar niet om er meerdere aan te sturen. Ik heb dit eerst proberen te doen via een groepsadres (https://www.youtube.com/watch?v=cNpEjotJI4U&t=7s) maar dat lukt niet. Iemand met enige ervaring die direct iets ziet?

mvg
snaak
Bijlagen
2019-02-27 08_52_50-ETS5™.png
2019-02-27 08_52_50-ETS5™.png (72.02 KiB) 768 keer bekeken

egfdevos
Berichten: 1043
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: scene maken

Bericht door egfdevos » wo 27 feb 2019, 17:18

uit / aan schakelen van een groep verlichting is geen scene maar een groepsschakeling.

Neem een groepadres voeg daar alle uitgangen(lampen) aan toe en je ingang(aan/uit knop) klaar.
Geen scene, geen sequence gewoon simpel schakelen.

Een "ingang" kan maar naar 1 groepsadres zenden - naar meerdere luisteren.
Een "uitgang" kan naar meerdere groepsadressen luisteren.


Bij een scene moet je denken aan het oproepen van een vooraf gedefinieerde toestand van de verschillende "uitgangen"
(Uitgangen hoeven niet dezelfde toestand te hebben.)
Je kan het maken zodat het lijkt op aan / uit schakelen maar wat je dan doet is een scene voor "aan"
(waarbij de uitgangen de toestanf aan hebben)
maken en een tweede scene voor uit maken.
Edwin

Snaak
Berichten: 21
Lid geworden op: di 06 nov 2018, 11:30

Re: scene maken

Bericht door Snaak » vr 01 mar 2019, 22:24

Hey,

bedankt voor de reactie, het is namelijk wel zo dat ik een poging heb gedaan zoals je zei: een groepsadres met daar in de knop en de lampen die je wilt aan of uit hebben... (zie bijlage).
Probleem is echter dat ik dit niet werkende krijg, enig idee wat ik dan fout doe?
Bijlagen
2019-03-01 22_25_15-ETS5™ parameters.png
parameters van de knop
2019-03-01 22_25_15-ETS5™ parameters.png (30.42 KiB) 734 keer bekeken
2019-03-01 22_19_52-ETS5™.png
groepsadres
2019-03-01 22_19_52-ETS5™.png (79.99 KiB) 734 keer bekeken

egfdevos
Berichten: 1043
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: scene maken

Bericht door egfdevos » za 02 mar 2019, 06:26

Knop staat op "kort drukken" + "toggle".
M.a.w. kort druk resulteert in het om aan en om uit van de twee lampen.


Had jij niet Object 31 moeten hebben. "Lang drukken" + "uit"
Heb je zowel de knop als de actoren bijgewerkt?
Edwin

Snaak
Berichten: 21
Lid geworden op: di 06 nov 2018, 11:30

Re: scene maken

Bericht door Snaak » za 02 mar 2019, 20:09

egfdevos schreef:
za 02 mar 2019, 06:26
Had jij niet Object 31 moeten hebben. "Lang drukken" + "uit"
Heb je zowel de knop als de actoren bijgewerkt?
op elke knop op de schakelaar kan je 2 functies zetten (kort en lang drukken op de knop). Heb met beide al een poging gedaan. Het rare is dat, als ik 1 lamp wegdoe het wel lukt...

Dré
Berichten: 697
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: scene maken

Bericht door Dré » za 02 mar 2019, 20:42

En wat zegt de busmonitor als je op de knop drukt?
en wat gebeurd er als je via de busmonitor adres 1/0/0 uit zet, werkt het dan wel met meerdere lampen? (wat wel zou moeten).

Jurgen
Berichten: 3
Lid geworden op: di 12 mar 2019, 08:37

Upload bestaand projekt

Bericht door Jurgen » di 12 mar 2019, 08:54

Beste,

kan ik aan een mij niet gekende installatie, een upload doen van deze installatie
zodat ik de hele opbouw op mijn pc krijg en hier dan enkele aanpassingen kan aan doen, of moet ik het projekt opvragen
bij diegene die het opgemaakt heeft ?

mvg,

jurgen

Dré
Berichten: 697
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: scene maken

Bericht door Dré » di 12 mar 2019, 17:35

Het is mogelijk een systeem ui te lezen, maar het enige wat je dan hebt is de groepsadressen en dat dan zonder tekst, dus of je daar iets aan hebt?
Ik zou zeggen vraag de programmering op.

Jurgen
Berichten: 3
Lid geworden op: di 12 mar 2019, 08:37

Re: scene maken

Bericht door Jurgen » do 14 mar 2019, 10:19

ok, bedankt voor de info..

Snaak
Berichten: 21
Lid geworden op: di 06 nov 2018, 11:30

Re: scene maken

Bericht door Snaak » do 14 mar 2019, 21:20

bedankt dré, het aansturen via diagnose van het groepsadres werkte niet. ik weet ondertussen dat het beter is van een nieuw groepsadres aan te maken en daar alle schakels van de relay aan te koppelen en vervolgens een schakelaar te programmeren om deze alles uit of aan te doen.
Wat ik ook weet ondertussen is dat je ook de relay moet voorzien van een nieuwe programmatie telkens er een groepsadres bijkomt :-)
Zo is het met gelukt via knx virtual om 2 lampen aan te schakelen met 1 schakelaar... Scenes is voor een volgende keer ;-)

die knx virtual kan je trouwens vinden op my.knx.org

Plaats reactie