Pagina 1 van 1

Beginners installatie

Geplaatst: do 23 sep 2010, 18:57
door sswn
Hallo,

Ik heb bouwplannen voor in de verdere toekomst (ongeveer 2jaar max).
Ik wil graag "Domotica" integreren in mijn woning, waarvan in het begin de meer goedkope voorzieningen zal doen en naderhand de "speciallekes".
Ik zie KNX als een optie omdat er massa's fabrikanten van zijn, alleen heb ik voorlopig nog geen idee van de "meerprijs" van zo een systeem t.o.v de normale huisinstallatie.
Nu ik ben zelf nog al vertrouwd met PLC's, dit wens ik niet te gebruiken omwille van de centrale intelligentie. Ik wil dus met een decentrale intelligentie werken, zodat wanneer 1component stukgaat niet het hele huis plat ligt. Zelf heb ik nog geen ervaring met het programmeren ervan, dit moet ik naderhand zien.

Nu heb ik aan iemand gevraagd, stel mij een starterspakket samen die ik naderhand nog praktisch kan gebruiken in de woning.
Dit starterpakket zou ik dan gebruiken om te oefenen met ETS3. Volgende werd mij voorgesteld:

1x http://www.zennio.com/index.php/zps160m (voeding)
1x http://www.zennio.com/index.php/actinboxmax (6 uitgangen)
1x http://www.zennio.com/index.php/en/quaddes (4 ingangen)
1x http://www.weinzierl.de/en/products/730.html (LAN gateway voor programmatie + bediening)

Ik denk dat de persoon die dit voorstelde mij goed voorzien heeft, hiermee bedoel ik dat dit de "goedkopere" manier is van KNX, met name een intelligent blokje met 4 ingangen waarop ik 4 NIET intelligente schakelaars kan gebruiken, klopt dit? De schakelaars moeten enkele maar een contact sluiten.

Nu naar schakelaars toe, naar welke merken zou ik voor bovenstaande kijken, om van die NIET intelligente schakelaars te kopen. Dan kan ik mijn prijsbeeld beter vormen.
Uiteraard zal ik niet het volledige huis op deze manier doen er zullen ook intelligente schakelaars en dergelijke komen, maar de eenvoudige ruimtes kunnen best op deze manier.

Graag raad rond merken van schakelaars. Zowel de intelligente als de niet intelligente. Nu moet ik zeggen dat ik de intelligente die ik al gezien heb vrij duur vindt.
Sommige zijn "allinone" application + buscommunicatie, andere zijn enkel applicatie en moet je dan nog koppelen op een buscoupler...correct?

Re: Beginners installatie

Geplaatst: vr 24 sep 2010, 13:44
door KarelV
@sswn,

Ik stel voor dat je zeker deze oplossing eens bekijkt, ik ben er nu al een tijdje mee bezig en ik weet zeker dat als ik hiermee gestart was mijn installatie er anders had uitgezien.
http://www.loxone.com
prijzen en Nederlandse beschrijving vind je hier
http://www.knxshop.be

De mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt omdat het een KNX aansluiting heeft, en het mooie is dat de software gratis is.

In uw geval kun je met een LoxLIVE starten, door gebruik te maken van klassieke drukknoppen die rechtstreeks aangesloten zijn op de voorhanden ingangen, die dan op hun beurt de relais op de module aansturen.

Als je dan een Denon reciever, Sonos, squezebox of Casatunes toestellen hebt kun je die direct aansturen.

Indien je later toch moest opteren om met echte KNX drukknoppen te werken, hoef je geen interface te kopen want die functie is ingebouwd in de LoxLIVE.

Klokken, grafieken, loggen, e-mail, visualisatie, logische functies enz..., mogelijkheden genoeg zou ik zeggen.

Hier een paar voorbeelden van hoe eenvoudig de programmatie is;
Afbeelding
Afbeelding

Re: Beginners installatie

Geplaatst: vr 24 sep 2010, 16:26
door kruiningen
Inderdaad indrukwekkend die loxlive ik ga dat toch nog eens beter bestuderen op het gebied van multiroom audio kopelingen met KNX.
Want er zijn wel wat systemen voor multiroom audio maar of ze werken niet lekker samen met audio apparatuur of ze werken niet samen met KNX (op gira homeserver na).
Dat wil ik binnenkort nog wel eens wat beter gaan bekijken.

Heeft trouwens iemand een idee hoe de bekabeling zou moeten zijn om met de loxlive een multiroom audio te maken.
Ik zag zo snel dat het via UTP zou gaan, maar ik zat me af te vragen of het wellicht mogelijk was om besturings commando's als harder en zachter etc. via KNX te sturen (dus via KNX aansluiting zonder extra bekabeling daarvoor) en eventueel uitgangen op het wit gele aderpaar van KNX te koppelen.
Als iemand daar al ervaring mee heeft hoor ik het graag, anders zal ik dat wel ontdekken als ik wat tijd heb om het apparaat te gaan bestuderen.
Het enige nadeel dat ik erin zie is dat het echt een centraal systeem is en dus geen decentraal systeem zoals KNX zelf, maar het is zeker wel een goede aanvulling op een KNX installatie.

Wat ik sswn wel zou willen aanraden is om geen voeding van 160 mA te nemen.
Er vanuit gaande dat een KNX actor nominaal tussen 5 en 10 mA uit de bus gebruikt ben je dus beperkt in het aantal KNX apparaten dat je kunt aansluiten, doch het maximum zal rond de 15 liggen.
Dat lijkt veel maar valt in de praktijk best tegen.
Denk aan lichtpunten sturen, voor ieder lichtpunt dat je aansluit een output actor (kan gecombineerd tot 12 of 24 uitgangen per actor maar dan gebruikt deze actor waarschijnlijk ook meer mA), maar ook nog een input actor (KNX druk knop of push button interface) en dan is 15 niet echt veel.
Dan heb ik het nog niet over temperatuur sturen en rolluiken.
Voor een starterskit is het voldoende, maar wil je later deze componenten gebruiken om je installatie verder uit te bouwen, kom je waarschijnlijk te kort.
De technische voorschriften voor het koppelen van meerdere voedingen zijn niet echt simpel te verwezelijken of maken couplers en lijn segmentatie noodzakelijk.
Het is maar wat er er zelf mee wil doen het is maar een tip.

Verder heb ik weinig ervaring met de zennio apparaten, maar de documentatie is compleet en op basis daarvan heb ik het idee dat het hele leuke actors zijn met redelijk veel mogelijkheden.
Voor een starters kit lijkt me dat ook een goede keus.
Ik vond op het eerste zicht de parameters wat ingewikkeld, maar dat komt omdat ik gewwend ben met andere merken te werken die ieder weer hun eigen interpretatie voor allehande parameters kennen.
Maar de programmeer mogelijkheden zagen er redelijk compleet uit en eerlijk gezegt ken ik geen ander merk dat temperatuur, beweging en pushbutton op deze manier weet te intergreren.
Dus een goede keus om niet intelligente schakelaars te koppelen.

Het merk schakelaar speelt dan geen rol, wellicht verstandig te kijken naar wat bij jou smaak past en iets te kiezen dat of goedkoop is zodat je ze kunt vervangen of een type te kiezen dat met hetzelfde uiterlijk ook als KNX schakelaar gelevert wordt zodat je later intelligente schakelaars kunt bijvoegen die hetzelfde uitlijk hebben.
Maar dan ga je waarschijnlijk wel vastzitten aan merken als Gira, Berker of Merten, of je zou eens moeten kijken naar Enocean.
Enocean is een wireless schakeloplosisng die met een interface aan KNX gekoppeld kan worden.
Ik dacht namelijk dat de nieuwste schakelserie van Niko ook Enocean zou ondersteunen en het schakelgamma van Niko is in vele vormen verkrijgbaar in zowel niet intelligent als wireless.

Veel informatie, maar volgens mij heb je op je voeding na een prima starters pakket dat ook later gebruikt kan worden om verder uit te bouwen naar een echte installatie.

Re: Beginners installatie

Geplaatst: ma 27 sep 2010, 12:47
door sswn
Bedankt allebei voor je reacties. LoxLive kan wel interessant zijn, maar ik ga enkel kijken naar oplossingen die al een beetje bekender en vaster liggen naar ondersteuning toe en de te verwachten kwaliteit. Bedankt voor de opmerking van de voeding. Dan kan ik (moest ik voor KNX kiezen) een zwaarder model aanschaffen. Ik ben momenteel ook nog Beckhoff PLC's aan het bekijken. Ik weet dat het centrale intelligentie is, maar de prijs is wel een stuk lager dan KNX.

Groeten

Re: Beginners installatie

Geplaatst: zo 21 nov 2010, 21:02
door grindal
Grote voordeel vond ik toch wel het decentraal gebeuren, enkel de voeding is gemeenschappelijk, indien je met een plc werkt, bij defect is gans je installatie uit dienst !

Heb zelf een Z38i gemonteerd, tot nu werkt deze vrij goed, soms moet je wel een 2e x drukken om een commando te versturen.