statusmeldingen met niko drukknoppen

Alle vragen of opmerkingen betreffende EIB-KNX hardware kan je hier kwijt.
bcelektrotechni
Berichten: 7
Lid geworden op: za 01 aug 2009, 22:29

statusmeldingen met niko drukknoppen

Bericht door bcelektrotechni » za 01 aug 2009, 22:40

Ik zit met volgende vraag/probleem :

Ik heb een KNX installatie waarin ik graag de 4 voudige en 6 voudige drukknoppen met ledjes van niko wil gebruiken, maar ik vind geen actor of toestel om mij de nodige output te geven om de statusmelding op deze ledjes te krijgen.
Ik kan toch moeilijk per kanaal een 230V relais gaan plaatsen om dan op zijn beurt een 24V signaal naar dat ledje te sturen.
Wie weet hier een oplossing voor?

Ik dank u al bij voorbaat.

filip
Berichten: 60
Lid geworden op: di 16 jun 2009, 11:15
Locatie: Mechelen
Contacteer:

Re: statusmeldingen met niko drukknoppen

Bericht door filip » ma 03 aug 2009, 13:19

Er is de Jung KNX Tasterschnittstelle 4fach.
120 Euro om 2 ledjes te doen branden.
Merten heeft iets om zijn eigen Led tableau te bedienen. (6720XX)
Het vraagt tijd of ervaring om bij de fabrikanten te zoeken.

filip
Berichten: 60
Lid geworden op: di 16 jun 2009, 11:15
Locatie: Mechelen
Contacteer:

Re: statusmeldingen met niko drukknoppen

Bericht door filip » ma 03 aug 2009, 13:27

Bij Theben krijgt u er 4 voor 120 Euro.

TA 6
• 6fach Tasterschnittstelle mit vier Eingängen zum
Anschluss von bis zu 6 potenzialfreien Kontakten
• Kabelanschluss 8-polig
• Kennzeichnung der Adernpaare über Farbcodierung
• 4 Eingänge umparametrierbar zu Ausgängen für den
Anschluss von LED (mit Kommunikations-
Objekt) zur Anzeige EIN/AUS

bcelektrotechni
Berichten: 7
Lid geworden op: za 01 aug 2009, 22:29

Re: statusmeldingen met niko drukknoppen

Bericht door bcelektrotechni » ma 03 aug 2009, 22:49

Het zijn er ongeveer 70, dus deze oplossing is zeker niet te gebruiken. Dan kan ik evengoed direct meervoudige drukknoppen met statusled van merten, gira of berker nemen. Het is de bedoeling om de prijs wat te drukken. Bestaan er geen actoren met een relais uitgang en een status uitgang? Eveneens hetzelfde voor dimmers natuurlijk. Concept 2000 heeft deze standaard, maar dit is geen knx.

kruiningen
Berichten: 12
Lid geworden op: ma 23 feb 2009, 13:29
Locatie: Kruiningen NL

Re: statusmeldingen met niko drukknoppen

Bericht door kruiningen » di 04 aug 2009, 13:16

Een aantal jaar geleden heb ikzelf ook geprobeerd om Niko drukknoppen te intergreren met EIB-KNX.
Gewoon omdat het design van de knoppen beter aansloot bij het project.
Na heel veel zoekwerk ben ik toen tot de conclusie moeten komen dat er teveel obstakels waren om een bedrijfszekere installatie op te bouwen.
Zelfs bij kontakt met Niko zelf kreeg ik te horen dat de Niko devices niet geschikt waren voor EIB-KNX en enkel maar te connecteren waren in geval de knoppen aan een ingang gekoppeld werden, je raad het al dan was terugmelding een probleem.
Ik ben toen verder het gamma van Niko uit het oog verloren (jammer want ze maken mooie en goede produkten) is er verandering gekomen dat Niko nu wel KNX knoppen levert?

Want als de Niko knoppen nu zelf in staat zijn om KNX bustelegrammen te begrijpen dan is je probleem opgelost, er zijn legio actoren die de status als telegram terugsturen op de bus, voorbeeld Hager TX207.
Actoren die een extra uitgang hebben voor status melding ken ik eigenlijk niet, maar gezien het feit dat binnen KNX dit veel gemakkelijker opgelost kan worden met een status telegram, ben ik bang dat die actoren alleen bij heel specialistische fabrikanten te vinden zijn, met dito prijzen.
Als ze zouden bestaan dan zou ik eens kijken bij Hensel

By the way hoe koppel je de Niko drukknoppen aan je KNX installatie?
Afhankelijk van hoe je koppelt lijkt me de enige oplossing zoals de eerdere antwoorden al aangeven, of vanuit je schakelactor een extra stroomdraad naar je drukknop te trekken.
Dat laatste zal lastig zijn (mede in verband met wettelijke veiligheid bepalingen) en zal het voordeel van een KNX installatie volledig teniet doen.
EIB maakt het automatisch......Leuker

filip
Berichten: 60
Lid geworden op: di 16 jun 2009, 11:15
Locatie: Mechelen
Contacteer:

Re: statusmeldingen met niko drukknoppen

Bericht door filip » di 04 aug 2009, 13:45

Ik denk dat het volgende al iets meer in de buurt komt :
http://knx-user-forum.de/special/Taster ... wenden%20/
http://knx-user-forum.de/special/Taster ... stelle%als aktor verwenden

Mattias
Berichten: 36
Lid geworden op: zo 22 feb 2009, 20:08

Re: statusmeldingen met niko drukknoppen

Bericht door Mattias » di 04 aug 2009, 20:00

Dit heb ik eens gemaakt en werkt prima:
- neem een transistor (juiste type weet ik niet meer maar kan je navragen bij elektronicazaak)
- soldeer aan de basis de uitgang van de dkinterface
- over de wit-gele draad zet je 24V of eventueel de niet-gefilterde kant van je KNX-voeding
- soldeer de voeding aan de collector en schroef de emmiter aan de LED

Zo maak je eigenlijk een schakelaar met een transistor. Als je eenmaal het zaakje in elkaar hebt gesoldeerd met de juiste maten zodat alles onder de vijsjes past kan je het makkelijk kopieren. Dit kost alleen wat tijd want transistors kosten zo goed als niets.

Gr,

Mattias

bcelektrotechni
Berichten: 7
Lid geworden op: za 01 aug 2009, 22:29

Re: statusmeldingen met niko drukknoppen

Bericht door bcelektrotechni » di 04 aug 2009, 22:48

Ik zou binaire ingangen gebruiken op 24V, deze kunnen perfect door niko drukknoppen gestuurd worden. Bekabeling met SVV. Als ik drukknoppen van niko gebruik zit ik ongeveer 5000 a 7000 euro goedkoper dan gebruik met andere eib drukknoppen. Maar de status is dus mijn grote probleem. En om zelf iets ineen te knutselen, het is voor een klant. Dus ik kan niet met een probeersel afkomen.

Mark
Berichten: 17
Lid geworden op: ma 23 feb 2009, 12:34
Locatie: Kinrooi
Contacteer:

Re: statusmeldingen met niko drukknoppen

Bericht door Mark » wo 05 aug 2009, 08:30

Al eens aan LOGO! gedacht?

Voor 389 euro heb je 20 ingangen en 16 transistoruitgangen + knx aansluiting.
http://www.lencom.be" onclick="window.open(this.href);return false;
KNX Partner
Loxone Silver Partner

Mattias
Berichten: 36
Lid geworden op: zo 22 feb 2009, 20:08

Re: statusmeldingen met niko drukknoppen

Bericht door Mattias » wo 05 aug 2009, 10:35

Dit is een oplossing die blijft werken hoor. Een transistor kan haast niet stuk. Ik ken nog iemand die dit heeft toegepast en nog geen problemen mee gehad. Zeker eens proberen. Persoonlijk lijkt me dit toch eenvoudiger dan met aparte uitgangen en SVV-kabel te gaan werken. En de klant is blij met het resultaat denk ik, hoe je hiertoe komt zal hem weinig interesseren. Je ziet het maar.

Plaats reactie