Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Algemene vragen en opmerkingen betreffende een EIB-KNX installatie.
peterdm
Berichten: 13
Lid geworden op: ma 04 mar 2013, 22:35

Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Bericht door peterdm » di 10 sep 2013, 17:11

Hallo allemaal,

Vandaag zijn mijn eerste KNX componenten toegekomen (voeding, IP interface en schakelactor), en morgen wil ik aan mijn testopstelling beginnen. Ik heb wat dat betreft nog enkele vragen betreffende de opstelling zelf:
  • Ik heb nog enkele meters EIB kabel nodig, maar ik wil geen hele rol online bestellen. Kan ik dat bij de doe-het-zelf zaak zoals Gamma/Hubo/Brico vinden?
  • Welke "speciale" tools heb ik nodig? Bijvoorbeeld: speciale tang om EIB-kabel te bewerken? (Strippen en dergelijke.)
  • Hoe begin ik aan mijn testopstelling? Bijvoorbeeld: wat is de correcte manier om bijvoorbeeld lamp/zekering/geschakeld stopcontact aan de schakelactor te hangen?
Groetjes,

Peter

pvhuf
Berichten: 237
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 18:28

Re: Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Bericht door pvhuf » di 10 sep 2013, 18:36

1) Ik heb nog nooit EIB kabel bij een gewone doehetzelf zaak zien liggen. Er zijn online winkels waarbij je per meter kan bestellen. Maar als je toch een KNX installatie zal uitbouwen, dan is het bestellen van een rol toch niet zo erg? Honderd meter is rap op hoor.

2) Je hebt geen speciale tools nodig. Een mes volstaat. Uiteraard is een simpele striptang altijd interessant om de zwarte en rode draden te strippen, maar gaat perfect zonder.

3) Normaal staat dat in de handleiding bij de schakelactor, niet? Alle handleidingen kan je online vinden.

4) Vergeet niet dat je een zeer dode installatie zal hebben zonder ETS.

egfdevos
Berichten: 1029
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Bericht door egfdevos » di 10 sep 2013, 21:54

KNX bus-kabel of gelijkwaardig ga je niet bij de doehetzelf zaak vinden.
Gewoon bij de elektro-boer om de hoek bestellen. Ong. €1,14/m maar daar kan nog wel wat af voor €0,85/m moet lukken.

Voor een testopstelling kun je gewoon 2x0,8mmq gebruiken, willekeurig wat voor kabel.

Ik mis eigenlijk een input apparaat in je testopstelling.
Met ETS aansturen is wel te doen maar is toch niet hetzelfde als op een echte knop drukken.
Edwin

pvhuf
Berichten: 237
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 18:28

Re: Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Bericht door pvhuf » wo 11 sep 2013, 10:27

egfdevos schreef:Ong. €1,14/m maar daar kan nog wel wat af voor €0,85/m moet lukken.
€0,37/m online.

egfdevos
Berichten: 1029
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Bericht door egfdevos » wo 11 sep 2013, 20:17

€0,37/m online.
:twisted: €0,32/m online.
Edwin

oNNoZeLe
Berichten: 217
Lid geworden op: wo 06 jan 2010, 09:52

Re: Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Bericht door oNNoZeLe » do 12 sep 2013, 12:14

egfdevos schreef:
€0,37/m online.
:twisted: €0,32/m online.
waar dan ga ik meteen bestellen :shock:

pvhuf
Berichten: 237
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 18:28

Re: Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Bericht door pvhuf » do 12 sep 2013, 13:20

oNNoZeLe schreef:
egfdevos schreef:
€0,37/m online.
:twisted: €0,32/m online.
waar dan ga ik meteen bestellen :shock:
http://www.voltus.de

Voor de 0.32:
http://www.voltus.de/elektromaterial/ka ... rware.html

Voor de 0.37:
http://www.voltus.de/elektromaterial/ka ... -100m.html

Ik zou toch voor de 0,37 gaan (da's wel in een rol van 100).

oNNoZeLe
Berichten: 217
Lid geworden op: wo 06 jan 2010, 09:52

Re: Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Bericht door oNNoZeLe » do 12 sep 2013, 14:58

pvhuf schreef:
oNNoZeLe schreef:
egfdevos schreef:
:twisted: €0,32/m online.
waar dan ga ik meteen bestellen :shock:
http://www.voltus.de

Voor de 0.32:
http://www.voltus.de/elektromaterial/ka ... rware.html

Voor de 0.37:
http://www.voltus.de/elektromaterial/ka ... -100m.html

Ik zou toch voor de 0,37 gaan (da's wel in een rol van 100).

besteld maar is op €53,00 uitgekomen.. nog steeds een redelijke prijs..

peterdm
Berichten: 13
Lid geworden op: ma 04 mar 2013, 22:35

Re: Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Bericht door peterdm » do 12 sep 2013, 18:40

Alvast bedankt voor de feedback. Mijn testopstelling is nu klaar.
egfdevos schreef:KNX bus-kabel of gelijkwaardig ga je niet bij de doehetzelf zaak vinden.
Gewoon bij de elektro-boer om de hoek bestellen. Ong. €1,14/m maar daar kan nog wel wat af voor €0,85/m moet lukken.
Voor mijn testopstelling heb ik 5 m gekocht voor € 4,76 (bij Trilec in Dendermonde). De eigenlijke bekabeling van de woning is voorzien door de aannemer.
egfdevos schreef: Voor een testopstelling kun je gewoon 2x0,8mmq gebruiken, willekeurig wat voor kabel.
"Gewoon" draad van 0,8 mm² met volle kern is ook al moeilijk te vinden hoor. Alvast niet bij de doe-het-zelf zaak. Ik heb ondertussen mijn 5 m.
egfdevos schreef: Ik mis eigenlijk een input apparaat in je testopstelling.
Met ETS aansturen is wel te doen maar is toch niet hetzelfde als op een echte knop drukken.
Ja, dat besef ik nu ook. De knoppen moet ik nog bestellen, maar ik kan niet kiezen welk merk 8-). Momenteel neig ik naar Hager WYT360, maar ik heb ook al Busch-Jaeger, Gira en Siemens overwogen. Idealiter zou ik ze alle 4 bestellen, even testen, keuze maken, en er dan 3 terug sturen, maar zo werkt dat natuurlijk niet ;).

pvhuf
Berichten: 237
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 18:28

Re: Wat heb ik nodig voor een testopstelling?

Bericht door pvhuf » do 12 sep 2013, 18:46

oNNoZeLe schreef:
besteld maar is op €53,00 uitgekomen.. nog steeds een redelijke prijs..

Er is bij een bestelling ongeveer 15 euro verzendingskosten als het buiten Duitsland is.

Plaats reactie