Voeding KNX bus

Alle vragen of opmerkingen betreffende EIB-KNX hardware kan je hier kwijt.
egfdevos
Berichten: 1086
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Voeding KNX bus

Bericht door egfdevos » wo 30 apr 2014, 12:37

Normaal 1 centrale kast. Is voornamelijk afhankelijk van de beschikbare ruimte voornamelijk.
Af en toe zit je wel eens met maximale kabel lengtes. Dan wil ik er wel eens eentje op zolder bij plaatsen.
Edwin

nickv
Berichten: 144
Lid geworden op: vr 28 mar 2014, 11:22

Re: Voeding KNX bus

Bericht door nickv » wo 30 apr 2014, 16:07

En de maximale kabellengte bij KNX houdt je best op... 350m? Aangezien ik in een ander topic lees dat dit de meest beperkende factor is (langste afstand van voeding tot component). Voor een particuliere lijkt me dit voldoende om daar nu niet echt wakker van te gaan liggen?
Keybone schreef: - Kabellus: Bij KNX mag je in geen enkel geval de bus in een lus leggen.
De max lengte van een knx bus weet ik niet met 100% maar ik dacht per lijnsegment mag je gaan tot max 1000m, van busdeelnemer tot busdeelnemer max 700m en van voeding tot verste busdeelnemer 350m.
Per lijn heb je weer telkens een nieuwe voeding nodig.

egfdevos
Berichten: 1086
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Voeding KNX bus

Bericht door egfdevos » do 01 mei 2014, 09:49

Meer kabellengte van inputmodules en leddrivers
Edwin

grindal
Berichten: 129
Lid geworden op: zo 29 nov 2009, 16:34

Re: Voeding KNX bus

Bericht door grindal » di 06 mei 2014, 12:35

Je kan een uitval / defect van je knx voeding ook opvangen door schakel aktoren te kiezen met een manuele handbediening, dan kan je bij defect nog steeds in je Elek. Bord. manueel de uitgang "aan" of "uit" schakelen.
Let wel op: Je hebt aktoren met manuele bediening voorzien van kleine zwarte drukknopjes, hiervan weet ik niet zeker of deze nog werken bij een bus-fout / uitval.
Andere actoren hebben een grotere switch per uitgang die je steeds kan bedienen, ook bij afwezigheid van de knx bus, dit kan ook handig zijn bij aanvang van je installatie.
Alles hoeft dan nog niet te werken van je knx systeem, en dan kan je toch al uitgangen schakelen voor ea te testen.

egfdevos
Berichten: 1086
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Voeding KNX bus

Bericht door egfdevos » wo 07 mei 2014, 06:49

grindal schreef:Let wel op: Je hebt aktoren met manuele bediening voorzien van kleine zwarte drukknopjes, hiervan weet ik niet zeker of deze nog werken bij een bus-fout / uitval.
Als het mogelijk is om het component met 230V te voeden dan werken die kleine knopjes ook.
Bijvoorbeeld bepaalde Hager actoren kunnen zowel door de bus als door 230V gevoed worden waardoor manuele bediening mogelijk blijft.
Edwin

oNNoZeLe
Berichten: 217
Lid geworden op: wo 06 jan 2010, 09:52

Re: Voeding KNX bus

Bericht door oNNoZeLe » do 08 mei 2014, 07:08

egfdevos schreef:
grindal schreef:Let wel op: Je hebt aktoren met manuele bediening voorzien van kleine zwarte drukknopjes, hiervan weet ik niet zeker of deze nog werken bij een bus-fout / uitval.
Als het mogelijk is om het component met 230V te voeden dan werken die kleine knopjes ook.
Bijvoorbeeld bepaalde Hager actoren kunnen zowel door de bus als door 230V gevoed worden waardoor manuele bediening mogelijk blijft.
mijn berker spullen kunnen dit ook.
alhoewel ik het in de inrichting wel uit kan schakelen, maar dan ben je dus klaar als je bus voeding utvalt..

pvhuf
Berichten: 237
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 18:28

Re: Voeding KNX bus

Bericht door pvhuf » do 08 mei 2014, 20:30

nickv schreef:Misschien niet 100% gerelateerd met het topic, maar waar laten jullie je bekabeling toekomen?

Zorgen jullie één centrale kast waar je alle KNX compontenten (actoren, voeding, e.d.) in plaatst en dus ook alle kabels laat toekomen?

Of kan het zinvol zijn om meerdere kasten te plaatsen en bijvoorbeeld een kast op het gelijkvloers en een kast op de verdieping te plaatsen, waar dan respectievelijk de benodigde KNX componenten van de kringen die erop toekomen inzitten?
Eén centrale kast is altijd het doel. Slechts als je door kabellengte in problemen komt, plaats je een kast bij. Maar dat is enkel voor nieuwbouw.

Bij uitbreidingen achteraf is het soms wel eens nodig om een kastje bij te plaatsen. Als je bvb 5 te schakelen elementen bij creëert in een ruimte dan is het meestal niet meer mogelijk om al die bekabeling nog naar de centrale kast te brengen. Een lokale kast biedt dan een oplossing.

KNX_Steven
Berichten: 247
Lid geworden op: ma 23 feb 2009, 15:53

Re: Voeding KNX bus

Bericht door KNX_Steven » vr 09 mei 2014, 11:01

Ik raad altijd aan meerdere kasten te zetten als het kan: eentje op het gelijkvloers, eentje op het verdiep, eentje op de zolder...
KNX is een bussysteem; door alles in één centrale kast te stoppen raak je het voordeel daarvan een beetje kwijt. Het gelijkt dan snel op van die indrukwekkende, soms afschrikwekkende, kasten van gecentraliseerde systemen. Eén van de bedoelingen van een bussysteem is de bekabeling eenvoudig te houden bij hoger aantal functies en komplexiteit. Dat staat een beetje in contrast met één centrale kast. Maar als dikke pakken kabels je soms niet afschrikken, ga je gang. Ieder zijn goesting natuurlijk en voor KNX maakt dat geen verschil.

pvhuf
Berichten: 237
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 18:28

Re: Voeding KNX bus

Bericht door pvhuf » vr 16 mei 2014, 16:10

KNX_Steven schreef:Ik raad altijd aan meerdere kasten te zetten als het kan: eentje op het gelijkvloers, eentje op het verdiep, eentje op de zolder...
KNX is een bussysteem; door alles in één centrale kast te stoppen raak je het voordeel daarvan een beetje kwijt. Het gelijkt dan snel op van die indrukwekkende, soms afschrikwekkende, kasten van gecentraliseerde systemen. Eén van de bedoelingen van een bussysteem is de bekabeling eenvoudig te houden bij hoger aantal functies en komplexiteit. Dat staat een beetje in contrast met één centrale kast. Maar als dikke pakken kabels je soms niet afschrikken, ga je gang. Ieder zijn goesting natuurlijk en voor KNX maakt dat geen verschil.
Ik zie niet in waarom het etiket bussysteem zou moeten betekenen dat ik de actoren zou moeten decentraliseren. En begrijp ook niet welk voordeel ik zou kwijt geraken. Sowieso loopt er een buskabel van de ene naar de andere component, of dat nu in één kast of in 10 kasten is. Het is ook niet de buskabel die je pak kabels dik maakt, maar al de rest, de 3G15,3G25, multikabel, UTP, luidsprekerkabel...

Kasten decentraliseren doe je enkel als dat een aantal voordelen heeft. Bijvoorbeeld: je hebt bijgebouwen. Dan zou het inderdaad te gek zijn om een pak kabels daar naartoe te leggen. Of: de lengte van de kabels is beperkt door de te voeren stroom.

Ik ga je redenering even doortrekken ad absurdum: onder jouw redenering gebruik je dan geen enkele centrale x-voudige actor, maar je plaatst een enkelvoudige schakelactor aan elk schakelpunt in het lokale doosje? Of je zet een kastje per kamer, en gebruikt een kameractor?

Dré
Berichten: 701
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: Voeding KNX bus

Bericht door Dré » vr 10 jul 2015, 17:08

egfdevos schreef: Daarom eigenlijk alleen interessant voor systemen met een 230V Noodstroomvoorziening of iets dergelijks.


747driver i.p.v. die 2 accu's te kopen en elk jaar preventief te moeten vervangen.
Als het goed is zit er ook een meldcontact op jouw voeding.
Koop een 2de voeding schakel die d.m.v. dat meldcontact. Uit een andere groep natuurlijk.
Valt de groep van de primaire voeding uit. Dan springt vanzelf de secondaire voeding bij.
Nu denk ik even heel stom misschien, maar als de stroom uit valt van die ene groep waar ook de voeding op zit van KNX, zal dat ene meld contact toch ook niet een signaal kunnen sturen dat de spanning er af is en zullen die contacten ook nooit inkomen om over te gaan op een andere groep of denk ik nu te ver? :?:
Dan is het makkelijker om zn, hoe heet dat ook al weer, een relais te pakken, die je bekrachtigd met die ene groep en wanneer die uitvalt dat het relais afvalt en 2 polig omschakelt naar de andere contacten. Maar waarom niet een aparte groep er van maken dan?

Ik hoop overigens dat je me begrijpt, ik heb het zelf in mn hoofd maar het uitleggen valt me vaak een beetje tegen.
Laatst gewijzigd door Dré op vr 10 jul 2015, 17:19, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie