Programmatie aanpassen

Problemen, Tips of tricks met ETS programmatie post je hier.
Alice
Berichten: 75
Lid geworden op: do 26 mar 2015, 08:11

Programmatie aanpassen

Bericht door Alice » vr 27 mar 2015, 15:46

Ik ben nog een groentje wat programmeren betreft....

De situatie is als volgt. De domotica is bij ons geprogrammeerd gedurende een paar jaar (omdat het een verbowuing was die in verschillende fasen is aangepakt). De firma die de programmatie heeft gedaan, heeft te kampen gehad met personeelsverloop. Onze domotica is eigenlijk door 3 verschillende mensen geprogrammeerd. Dit is te zien in de programmatie: ze hadden alle drie hun manier van werken. Daardoor komt het nogal rommelig over als je de 'code' leest. Pas op, ik ben nog steeds heel tevreden van de firma en zou ze aan iedereen aan raden.

Nu wil ik de programmatie een beetje opschonen voor ik er mee verder ga. We hebben een gira homeserver 4 en drukknoppen van jung. Het grootste probleem vind ik dat de groepsadressen in ETS een andere naam dragen dan in de homeserver en dat sommige namen 2 tot 3 keer voorkomen. Daardoor, als je wilt kijken waarom iets zus of zo reageert, moet je eerst een half uur studeren hoe het nu in elkaar zit.

Ik zou graag de groepadressen opnieuw een naamgeven en met een sfeer linken op de homeserver. Maar, ik wil dat wel rustig aandoen, zodat ik niet onze werkende domotica omzeep help. Dus, ik had gedacht het als volgt te doen:
  1. Bestaande groepadressen in ETS veranderen;
    (dus van 4/0/XXX naar 4/5/xxxx, dit gaat gemakkelijk door gewoon de subgroep te veranderen)
  2. Alle groepsadressen 4/5XXX vasthangen aan een nog vrije knop;
  3. In de homeserver, de EIB communication objects manueel veranderen van adres;
    (voordeel logica en sferen passen zich automatisch aan)
vraag: als ik nu de knop in ETS programmeer en de logica in onze homeserver transfereer, gaat alles dan nog werken?

Als dit zou lukken, kan ik rustig, een voor een de groepsadressen en sferen programmeren en op tijd en stond alles testen zonder dat we eens zonder licht zitten of dat de verwarming tilt slaat.

egfdevos
Berichten: 1042
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Programmatie aanpassen

Bericht door egfdevos » za 28 mar 2015, 06:49

Belangrijke tips:
Tussentijdse backups.
Zorg dat je enig overzicht voor jezelf hebt van de logische verknopingen als die er zijn.

De omschrijving van groepsadressen wijzigen in ETS heeft geen invloed op de programmatie.
Je hoeft hiervoor ook geen componenten opnieuw te programmeren.
Dat is dus iets wat je zonder problemen kunt doen.

1.
Zul je ook in de HomeServer moeten duiken om alle verwijzingen daar van 4/0/xxx naar 4/5/xxx te veranderen.

2.
Dit klopt niet.
Een zender kan maar naar 1 GA zenden. (Naar meerdere GA luisteren wanneer wenselijk.)
1 knop is standaard 1 GA voor het zenden en mogelijk nog een extra GA voor status led/visu.

3.
Ok

Antwoord op je laatste vraag is simpel.
Als je het goed doet wel.
Zo niet heb je altijd nog je backup.
Edwin

Alice
Berichten: 75
Lid geworden op: do 26 mar 2015, 08:11

Re: Programmatie aanpassen

Bericht door Alice » za 28 mar 2015, 10:54

Denk nu dat ik het begrijp (hoop ik)

Dus in ETS heb ik alle alle groepsadressen een ander adres gegeven (4/5/xxx ipv 4/0/xxxx).
Dan moet ik alle knopen her-programmeren
dan alle adressen veranderen in de homeserver
en dan een transfer doen naar de homeserver

En, als ik het goed begrijp moet het domotica systeem dan werken zoals ervoor

en dan kan ik rustig sfeer voor sfeer netjes herprogrammeren
(met de nodige tussenstappen en backups)

egfdevos
Berichten: 1042
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Programmatie aanpassen

Bericht door egfdevos » za 28 mar 2015, 12:18

Ja

Als je bv in ETS in het topologie venster aan de linker kant je lijn selecteert en zodoende in het rechter gedeelte je bus deelnemers ziet.
Dan zie je daar ook een kolom met Adr Prg Par Grp Cfg.
Mis je bij Grp een vink dan heb je iets gedaan wat ook op deze bus deelnemer effect had.

Maak goede backups das het aller belangrijkste.
Edwin

Dré
Berichten: 697
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: Programmatie aanpassen

Bericht door Dré » za 28 mar 2015, 13:02

Ben j er ook van op de hoogte dat je de groepsadressen kunt exporteren en dan kunt importeren in de Homeserver?
Laatst gewijzigd door Dré op za 28 mar 2015, 14:19, 1 keer totaal gewijzigd.

egfdevos
Berichten: 1042
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Programmatie aanpassen

Bericht door egfdevos » za 28 mar 2015, 14:12

Ik vind het importeren van GA in HS in een werkende installatie welke je zelf niet gemaakt hebt nogal een risico.
Weet uit ervaring dat er wel eens DPT verschillen kunnen zijn.
Je weet ook niet of er andere dingen aan het GA gewijzigd zijn.
Edwin

Alice
Berichten: 75
Lid geworden op: do 26 mar 2015, 08:11

Re: Programmatie aanpassen

Bericht door Alice » za 28 mar 2015, 18:04

Wat is een DPT?
(Sorry voor mijn misschien domme vraag)

egfdevos
Berichten: 1042
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Programmatie aanpassen

Bericht door egfdevos » za 28 mar 2015, 18:33

Data Point Type

Heel simpel gezegd wat de betekenis is van de eentjes en nulletje die verstuurd worden.
Bijvoorbeeld als je een 1 of 0 stuurt dan kunnen die verschillende betekenissen hebben:
DPT1.001 = aan of uit
DPT1.002 = waar of niet waar
DPT1.010 = start of stop
en zo is er voor al die bit reeksen een vastgestelde betekenis.

Als je in ETS een object hebt en daar het juiste Data Type aan toevoegt*.
Dan word in je groepen monitor deze vertaling ook gedaan.
Is wel zo handig als je 20 graden C ziet staan in plaats van een vreemd getal.

*object selecteren > eigenschappen en dan juiste Data Type selecteren.
Edwin

Alice
Berichten: 75
Lid geworden op: do 26 mar 2015, 08:11

Re: Programmatie aanpassen

Bericht door Alice » zo 29 mar 2015, 21:58

Dank u voor de uitleg

Ik ga het alvast eens proberen het groepsadres van een weinig gebruikte sfeer aan te passen, zodat ik niet het risico loop dat er geen een knop meer werkt.

Ik laat iets weten of het gelukt is.....

Alice
Berichten: 75
Lid geworden op: do 26 mar 2015, 08:11

Re: Programmatie aanpassen

Bericht door Alice » ma 30 mar 2015, 20:55

Dit is alvast gelukt!

Dank u wel voor de uitleg

Plaats reactie