Nieuwbouw + begin KNX

Algemene vragen en opmerkingen betreffende een EIB-KNX installatie.
Pvreeman
Berichten: 20
Lid geworden op: ma 08 aug 2011, 13:13
Locatie: W'wijk

Nieuwbouw + begin KNX

Bericht door Pvreeman » ma 08 aug 2011, 13:30

Goedemiddag allemaal,

Verkennende in de wondere wereld van het KNX systeem heb ik besloten mijn woning gereed te maken voor een bussysteem, echter heb ik nog een aantal vragen openstaan die ik graag beantwoord zou willen hebben ( indien mogelijk ).

Nogmaals, ik heb mijn huis casco+ laten bouwen, in principe is het huis nu glasdicht opgeleverd, dus ben ik vrij als een vogel om alles aan te leggen. Qua elektra ga ik alles zelf doen, echter heb ik nog geen ervaring met het KNX systeem.

Vanwege een 'beperkt' budget kan ik het hele huis nog niet gaan voorzien van dit systeem, dus wil ik in stappen gaan werken. Over twee weken krijg ik de sleutel en zou ik al wel graag de volgende dingen uitgepuzzeld willen hebben.

- Het centrale punt ga ik in de meterkast plaatsen
- Ik ben van plan naar alle inbouwdozen op 30 hoog ( wcd's etc. ) een dubbele leiding te gaan leggen. ( een bus, een voeding ). Hoe maakt verder niet uit, maar ga er vanuit dat overal een buskabel uit 'kan' komen.
- Inbouwdozen op schakelaarhoogte ( voor de schakelaars ) ook voorzien van dubbele leiding.
- Centraaldozen plafond dubbele leiding, voor evt. actoren in centraaldoos

Graag heb ik tips en/of aanmerkingen op het bovenstaande, zodat ik hier rekening mee kan houden met het inventariseren.

Tevens wil ik op de etage nog geen KNX gaan plaatsen, wel dubbele leidingen, maar in principe gewoon nog een conventionele installatie. Hier had ik ook nog een vraag over.
- Als ik zou beslissen om dit over te laten schakelen naar KNX, kan ik de bestaande schakelaars gebruiken en die op de een of andere manier aansluiten op het bussysteem? Wat heb ik dan nodig? Ik heb vanuit daar dus toegang naar de meterkast, een module of?

In de meterkast wil ik graag het volgende gaan plaatsen:
- Dinrail kast
- Gira 640mA voeding
- Gira 108000 USB
- Gira HomeServer 3 of een Loxone miniserver

Nou komt mijn vraag, ik wil de schakelactoren voor de niet-dimbare lampen gewoon in de meterkast hangen, maar wat moet ik met de wel-dimbare posten doen? Een actor in de centraaldoos bij de lamp in kwestie? Of kan ik beter een actor in de rail hangen in de meterkast? En wat doet dit in prijs?

En tevens had ik nog 1 vraag, de Loxone miniserver is een heel stuk goedkoper ( lees /4 ), waar zit hem dit in? Zijn er echt essentiële functies die ik mis in de miniserver t.o.v. de HomeServer3? En stel dat ik de Control 9 Client van Gira zou willen gebruiken? Ben ik dan verplicht de HomeServer 3 te hebben?

Ik hoop dat jullie antwoord kunnen geven op een aantal van deze vragen, hiermee helpen jullie mij echt heel veel!

Ik hou jullie op de hoogte van het project, indien er animo is natuurlijk!

Patrick
Mvg,

Patrick

747driver
Berichten: 1348
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Nieuwbouw + begin KNX

Bericht door 747driver » ma 08 aug 2011, 15:55

Die "dubbele leiding", bedoel je daarmee twee 5/8" buizen?
Je kunt volgens mij geen 230V en busleiding door 1 buis laten lopen.
Naar wat ik begrepen heb zijn er meerdere manieren mogelijk voor installatie.
Ik heb moeten kiezen voor een niet-centrale oplossing.
Tijdens een verbouwing heb ik alle buizen van een bepaald vertrek of deel van het huis naar een centrale plek getrokken.
Alle stopcontacten en wandschakelaars van de woonkamer komen bv bijeen boven de woonkamer op zolder.
Deze centrale plekken zijn onderling verbonden met "de bus".
Ik heb nu de verlichting in de woonkamer met KNX.
De rest van het huis is nog conventioneel bedraad.
Het gebruik van bestaande schakelaars kan meen ik wel.
Ik gebruik bijna overal de 3-voudige Gira tastsensor (2033112).
Die komt inclusief buskoppelaar op zo'n €130 + een paar eurie voor het rammpje.
Indien je de optie nog hebt gebruik dan diepe dozen (meen dat die 50mm diep zijn), werkt wat makkelijker.
HS3 of Loxone....
Ik heb de HS3 maar moet zeggen dat het programmeren niet meevalt.
Gebruik 'm voor de iPhone en iPad.
Ziet er wel strak uit maar vind bv het aantal logische functie blokken redelijk beperkt.
Je schijnt ze zelf te kunnen maken die blokken indien je Python kennis hebt.
Ik zou adviseren om flink wat tijd uit te trekken voor de software van zowel Gira als Loxone.
Kan er verder niet over oordelen aangezien ik Loxone nooit heb gebruikt.
De Control 9 Client werkt volgens mij alleen icm de HS.
Lees m'n andere postings maar eens, daar zul je nog wel meer tips in vinden.
Zoals die van preisroboter.de

Pvreeman
Berichten: 20
Lid geworden op: ma 08 aug 2011, 13:13
Locatie: W'wijk

Re: Nieuwbouw + begin KNX

Bericht door Pvreeman » ma 08 aug 2011, 16:54

Dankje.

Nee, ik wil eigenlijk geen 5/8" buis gebruiken in huis, en overal 3/4" neer gaan leggen, indien mogelijk. En dan ga ik inderdaad "de bus" via een ander buizennetwerk laten lopen, gescheiden van het 230V netwerk. Ik ga inderdaad ook overal diep plaatsen. ( inbouwdoos )

Ik heb mijn zinnen er op gezet om het centraal te krijgen, maar de tijd zal het leren, en misschien moet ik op zolder nog een station maken. Maar goed dit is natuurlijk niet zo'n punt.

Bij die tastsensor 3 (2033112), dan heb je 3 toetsen, maar eigenlijk dan 6 toch? Kan je hem ook met zes functies programmeren dan? Ik ben zelf een systeembeheerder/programmeur dus ik red me best goed met talen als python, dus dat je die taal aanhaalt vind ik zeer positief. Ik ben bezig om de homeserver voor een leuke prijs binnen te halen, echter als me dit niet gaat lukken ga ik denk ik toch eerder voor de loxone/iPad oplossing. Het scheelt veel geld.

Ik neem aan dat als de installatie geplaatst is, dat het eerst geprogrammeerd moet worden dmv van ETS3/4 toch? En daarna kan je pas gebruik maken van je Loxone of HS3 om het ETS project in te laden?

Ik heb inderdaad je postings allemaal gelezen, en eigenlijk het hele forum; ik kom vaak uit bij eibhandel, het lijkt dat ze alles voor een hele gunstige prijs kunnen aanbieden, ik heb het eerste materiaal ook al in de bestelling staan!

Patrick
Mvg,

Patrick

747driver
Berichten: 1348
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Nieuwbouw + begin KNX

Bericht door 747driver » ma 08 aug 2011, 22:34

Ok, 3/4" werkt idd nog fijner.
Mbt al dan niet centraal moet je maar eens kijken hoeveel buizen dat dan zouden gaan worden en hoeveel afstand er dan moet worden overbrugd naar dat centrale punt.
Wellicht dat anderen hier wat meer over kunnen zeggen?

De 2033112 heeft idd 3 toetsoppervlakken waarbij ieder oppervlak bestaat uit 2 toetsen.
De functie ervan kun je in ETS instellen.
Zo kun je een toetsoppervlak als rocker gebruiken waarbij bv de linker toets voor opdimmen en de rechter voor neerdimmen wordt gebruikt.
Je kunt de toetsen ook ieder een eigen functie geven of het hele oppervlak 1 functie.
Het makkelijkste is het wanneer je ETS3 ergens kunt vinden en de product data van de te gebruiken onderdelen hierin importeerd.
Dan kun je zien wat de onderdelen uiteindelijk kunnen.
Uiteindelijk kun je toch niets zonder ETS.
Ik heb de Lite versie van ETS4 gekocht maar ben daar vrij snel mee gestopt omdat je er een te beperkt aantal KNX onderdelen per project mee kunt gebruiken.

Hoe een zelfgeprogrammeerd functieblok er "van binnen"uitziet zie je HIER en HIER.
Bij die laatste gaat het om de Round functie.
Ik kan er geen chocola van maken...
Nog meer info van wat de producent van de software zou zijn HIER.
HIER zie je hoe de HS3 er van binnen uitziet.

Pvreeman
Berichten: 20
Lid geworden op: ma 08 aug 2011, 13:13
Locatie: W'wijk

Re: Nieuwbouw + begin KNX

Bericht door Pvreeman » wo 10 aug 2011, 15:40

Thnx, het heeft mij heel veel geholpen. Vooral het laatste linkje. Omdat ik zelf gespecialiseerd in Linux ben, heb ik HS3 al snel draaiende gekregen. Ik kan nou niet echt zeggen dat ik er heel er gecharmeerd van ben. En als ik het me zo bekijk, zie ik een bredere toekomst voor Loxone, alhoewel Loxone nog veel dingen niet ondersteund ( camera's, intercom ). Maar dit zijn dingen die ik niet nodig heb.

Tevens ook wel interessant is dat ik vanmorgen een gesprek gehad heb met een van de engineers van Loxone, die hebben me beloofd dat er deze herfst flinke updates uit gaan komen, en dat het assortiment verder uitgebreid gaat worden.

Dit heeft voor mij doen beslissen als "server" voor de Loxone te gaan.

Ik hou jullie op de hoogte!
Mvg,

Patrick

747driver
Berichten: 1348
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Nieuwbouw + begin KNX

Bericht door 747driver » do 11 aug 2011, 07:43

Verwacht wel dat dat een goede keus is.
Denk dat bij Loxone de communicatie wat sneller verloopt dan bij Gira.
Je krijgt waarschijnlijk vrij snel cq gelijk te maken met de developer en niet zoals ik eerst met de overigens zeer behulpzame "Customer Service, Initial Support Hotline Agent" die het probleem weer eerst moet voorleggen aan een "deskundige".
Wel jammer voor de HS3 gebruikers aangezien het toch wel handig is wanneer onder hen een software specialist zit die bv in Python functieblokken kan maken ;)
Succes!

Pvreeman
Berichten: 20
Lid geworden op: ma 08 aug 2011, 13:13
Locatie: W'wijk

Re: Nieuwbouw + begin KNX

Bericht door Pvreeman » do 11 aug 2011, 10:09

Ik moet ook eerlijk zeggen, dat die goede support een belangrijke rol gespeeld heeft.

Een groot bedrijf zoals Gira, zit echt niet te wachten op "eindgebruikers" die problemen hebben met hun thuisinstallatie. Dat moet de installateur maar oplossen. Dat idee had ik al snel.

Het scheelt in ieder geval de aanschaf van een netwerk/usb module voor de KNX bus, want dit zit er al ingebouwd!

Hoe is jullie ervaring met Hager icm KNX? Ik zie dat ze goed meelopen, en de prijs wel gunstig is. Ik zit met name te kijken om de rails te vullen met hager spul. ( Past goed bij de meterkast ) ;-)

Mocht ik nog tijd overhebben wil ik best eens gaan kijken in de HS3 om het een en ander te kunnen tweaken, het probleem wat ik al wel gezien heb is dat ze OF de code geëncrypt hebben of 64bit code gebruiken. Hierbij ga ik gemakshalve maar uit van het eerste. Eerst nog maar eens kijken hoe/of ik dat kan ontcijferen! Dus mocht ik tijd overhebben wil ik er wel eens naar gaan kijken. Maar ik ga me eerst focussen op de Loxone, die krijg ik morgen binnen :)
Mvg,

Patrick

747driver
Berichten: 1348
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Nieuwbouw + begin KNX

Bericht door 747driver » do 11 aug 2011, 10:56

Die functieblokken kun je zelf maken en zien er ZO uit.

Jeffreyst
Berichten: 64
Lid geworden op: wo 20 jul 2011, 20:21

Re: Nieuwbouw + begin KNX

Bericht door Jeffreyst » vr 12 aug 2011, 18:50

Hoe heb je de loxone miniserver besteld?

Bij loxoneshop.nl kan je alleen als bedrijf wat bestellen.


Jeffrey

Pvreeman
Berichten: 20
Lid geworden op: ma 08 aug 2011, 13:13
Locatie: W'wijk

Re: Nieuwbouw + begin KNX

Bericht door Pvreeman » vr 12 aug 2011, 19:41

ik heb hem gewoon besteld op http://www.loxone.com/Pages/de/kaufen/SHOP/kaufen.aspx , dus direct bij de bron :)
Mvg,

Patrick

Plaats reactie