Kast voor KNX componenten

Algemene vragen en opmerkingen betreffende een EIB-KNX installatie.
747driver
Berichten: 1346
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Kast voor KNX componenten

Bericht door 747driver » zo 11 sep 2011, 17:08

Ik ben op zoek naar een geschikte kast waar KNX componenten in kunnen worden gebouwd.
Heb gekeken naar de standaard groepenkasten maar die zag ik alleen tot 12 modules breedte per din-rail.
Wanneer ik een lokatie heb met 3 dimmers van 8TE breed dan zou ik een kast moeten kopen van 550X220 welke 3 din-rails van 12TE heeft.
Niet echt economisch...
Is het toegestaan zelf een kast te maken waar de dimmers in komen of voldoe je dan niet aan de regels?
Van MDF is natuurlijk simpel zelf wat te maken en die din-rail koop je per meter.

Wijnand
Berichten: 210
Lid geworden op: vr 14 aug 2009, 20:00

Re: Kast voor KNX componenten

Bericht door Wijnand » zo 11 sep 2011, 23:27

ik ken geen regels die dat verbieden. Het zijn geen zekeringen of automaten die je er plaatst. Als het alleen maar om KNX-modules gaat, moet het gewoon kunnen.

747driver
Berichten: 1346
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Kast voor KNX componenten

Bericht door 747driver » ma 12 sep 2011, 00:24

Mooi, dan koop ik wat meters din-rail en maak ik er zelf wat moois van!

ligth011
Berichten: 220
Lid geworden op: ma 02 mar 2009, 07:58

Re: Kast voor KNX componenten

Bericht door ligth011 » di 13 sep 2011, 08:03

zal de kast niet van mdf maken, brandgevaar? er komt nog al wat hitte af van de componenten.
De verloren ruimte valt wel mee in een standaard kast, je zult ook ruimte moeten houden voor dinrail met van die steekmodules.
En neit alle module zijn even breed, dus bij uitbreiding of verandering is het wel makkelijk als je ruimte over heb.
Ik weet uit ervaring dat het niet handig is als alle componenten strak tegen elkaar zitten.

patricknx
Berichten: 7
Lid geworden op: do 26 aug 2010, 23:38

Re: Kast voor KNX componenten

Bericht door patricknx » di 13 sep 2011, 09:09

Zorg er wel voor dat er tussen de diverse componenten en actoren op zijn minst 2 modules ruimte zit. Ten eerste voor de ventilatie want idd ze geven behoorlijk wat warmte af. Ten tweede kunnen er conflicten onstaan als ze te dicht op elkaar zitten. Dit zijn oorzaken die ik in een eerder klus ben tegen gekomen.

747driver
Berichten: 1346
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Kast voor KNX componenten

Bericht door 747driver » di 13 sep 2011, 11:58

Het moet wel erg warm worden om MDF te laten branden hoor.
Kan er ook nog een plaatje trespa of gipsplaat tegen monteren.
M'n dimmers zijn al 8 modules breed.
Heb je wellicht een merk/typenummer van een kast waar minimaal 2 van deze dimmers naast elkaar kunnen worden gemonteerd?
Tot nu toe alleen groepenkasten gevonden welke slechts 12 modules breed zijn.

ligth011
Berichten: 220
Lid geworden op: ma 02 mar 2009, 07:58

Re: Kast voor KNX componenten

Bericht door ligth011 » di 13 sep 2011, 20:35

op de site van hager staan kasten zat met verschillende maten, die noemen veld verdelers.
Daar staat vast wat bij.
Persoonlijk denk in met mdf,trespa en of gips dat het knoeien wordt

Jan-Age
Berichten: 26
Lid geworden op: di 26 apr 2011, 10:53

Re: Kast voor KNX componenten

Bericht door Jan-Age » wo 14 sep 2011, 07:30

Dubbele medusa kast van Eaton Holec heeft 24 modules naast elkaar en 3 rijen :)
Heb ik als meterkast maar heb wel projecten gezien waar deze ook voor toegepast worden.

Wijnand
Berichten: 210
Lid geworden op: vr 14 aug 2009, 20:00

Re: Kast voor KNX componenten

Bericht door Wijnand » zo 18 sep 2011, 21:34

Persoonlijk zal ik ook eerder voor zo'n kast van Hager, Eaton, Sarel ofzo gaan. Standaard modulekastje zijn niet zo duur.

747driver
Berichten: 1346
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Kast voor KNX componenten

Bericht door 747driver » zo 18 sep 2011, 23:30

Heb je wellicht een typenummer voor me Wijnand?
Hetgeen ik tot nu toe heb gevonden heeft te weinig module plekken naast elkaar.

Die dubbele Medusa kast, zijn dat er 2 aan elkaar waarbij de din rail doorloopt?

Plaats reactie