Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Alle vragen of opmerkingen betreffende EIB-KNX hardware kan je hier kwijt.
747driver
Berichten: 1354
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Bericht door 747driver » vr 02 dec 2011, 19:08

Heb er 1 van Gira, de 101700.
Wat is normaal gesproken de werking van zo'n eenheid?
Had verwacht dat bij het sturen van een 100% telegram een 10V spanning op de uitgang zou staan maar krijg daar een schommelende spanning van rond de 1,25V
Er zit geen 230V aansluiting op welke als voedingsspanning voor de unit zou kunnen zijn.
Het plaatje in de pdf laat wel een geschakelde 230V aansluiting zien voor de EVSA (electronisch voorschakelapparaat).
Heb een uitgang "belast" met een 10K weerstand maar dat helpt ook niets.
Zou ie stuk zijn?
Laatst gewijzigd door 747driver op za 03 dec 2011, 00:23, 1 keer totaal gewijzigd.

Wijnand
Berichten: 210
Lid geworden op: vr 14 aug 2009, 20:00

Re: Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Bericht door Wijnand » vr 02 dec 2011, 21:51

het lijkt me wat sterk dat ie al stuk is.
Ik weet wel dat als je spanning op dimmer zet, dat ie dan eerst de ballast gaat meten. Bij kortsluiting, geen of te lage spanning doet ie niet veel. Of alleen een weerstand genoeg is om te testen, weet ik niet.
Probeer spanningsloos alles aan te sluiten en dan pas de busspanning erop zetten. Misschien als ie de juiste ballast meet, doet ie het beter.
Die geschakelde spanning is voor het geval dat een lamp nog aan blijft staan bij 0v op de stuuringang. Bij 0,1% is 1V daaronder is gelijk 0V en de geschakelde voeding wordt afgeschakeld.

747driver
Berichten: 1354
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Bericht door 747driver » za 03 dec 2011, 00:03

Tja, probleem is dat ik geen EVSA heb om aan te sluiten.
Wil er de 0-10V interface van de ketel mee aansturen.
De techdoc heeft het er over dat ie 100mA per kanaal kan aansturen en dat 1 voorschakelapparaat van bv Siemens 1mA trekt.
Vandaar dat ik dacht dat een 10K weerstand voldoende belasting zou zijn maar helaas, de spanning bij 100% kakt in van 3,279V naar 0,1236V wanneer ik die weerstand aansluit!

zass
Berichten: 50
Lid geworden op: vr 22 okt 2010, 15:03

Re: Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Bericht door zass » za 03 dec 2011, 08:49

Deze aansturing stuurt weer een andere actor aan dmv van de 1-10V spanning. 10V is minimale dimming, 1V maximaal.

Voor 12V halogeen kan je de volgende tronic trafo's gebruiken:

Tronic-Trafo 10 - 40 W
0367 00, 0493 57
Tronic-Trafo 20 - 70 W
0366 00, 0493 58
Tronic-Trafo 20 - 105 W
0365 00
Tronic-Trafo 20 - 150 W
0373 00, 0493 55
Tronic-Trafo 50 - 210 W
0375 00 , 0493 56

Voor 230V:
http://www.olino.org/wp-content/uploads ... x10-nl.pdf
http://www.eltako.com/fileadmin/downloa ... _flaem.pdf

Ik heb dit even snel opgezocht, waarschijnlijk is er meer te vinden.

747driver
Berichten: 1354
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Bericht door 747driver » za 03 dec 2011, 14:25

Op een ander forum werd me verteld dat de 101700 een passief onderdeel is en moet worden aangesloten op een dynamische ballast.
Een ander gaf me de indruk dat ie zou kunnen worden aangesloten op dit onderdeel welke dan 1-10V zou geven als output.
Nou ja, als die 101700 niet kan worden gebruikt voor 1-10V kan ik altijd nog de 3 16A relais erop gebruiken als schakelaktor.
Had 'm voor iets van €70 gekocht op eBay en het zou "Ein Artikel mit Abnutzungsspuren, aber in gutem Zustand" zijn...

zass
Berichten: 50
Lid geworden op: vr 22 okt 2010, 15:03

Re: Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Bericht door zass » za 03 dec 2011, 18:33

De beschreven trafo's zijn van Gira, zie de artikelnummers. Ik ga er van uit dat deze op je 1-10V aansturing werken. De 230V onderdelen weet ik niet zeker, misschien weet Gira hier meer over?

747driver
Berichten: 1354
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Bericht door 747driver » zo 04 dec 2011, 18:50

Kzie nu dat ik het er niet bij heb gezegd maar ik heb de 1-10V niet nodig voor verlichting maar voor het aansturen van de verwarmingsketel.
Deze (Remeha Quinta65) heeft een 1-10V interface en de spanning kan ik overeen laten komen met de ketelwater temperatuur of het ketel vermogen.
Dan zou ik indien er alleen warmtevraag is in de vertrekken met vloerverwarming de ketelwater temperatuur op bv 45 graden kunnen zetten en indien er radiatoren moeten worden verward deze op bv 75 graden zetten.

ferry
Berichten: 81
Lid geworden op: do 19 feb 2009, 19:09
Locatie: NL

Re: Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Bericht door ferry » zo 04 dec 2011, 20:07

Ik weet niet wat het budget is maar eventueel is dit ook een oplossing?

http://www.theben.de/nl/Produkte/SYSTEM ... ge)/dut-NL

Beter als hiermee zal je de ketel niet kunnen regelen.

747driver
Berichten: 1354
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Bericht door 747driver » zo 04 dec 2011, 20:50

Een analoge 1-10V regeling is niet veel goedkoper!
Volgens de gebruiksaanwjzing van de Remeha heeft de ketel een Opentherm interface dus daar zal het niet aan liggen.
Zal 'm eens invoeren in ETS en kijken of ik er iets van snap.
Als ik ff snel de bijbehorende KNX-Handbuch_KNX_HB_OT_Box_de.pdf doorblader lijkt het me geen eenvoudig apparaat....
Heb jij dat ding wellicht in gebruik Ferry?

zass
Berichten: 50
Lid geworden op: vr 22 okt 2010, 15:03

Re: Besturingseenheid 3-voudig 1 - 10 V

Bericht door zass » zo 04 dec 2011, 23:13

Ah dat stond niet in je openingspost, dat deze voor de CV ketel is. Dat maakt het anders. De productbeschrijving zegt slechts:
Function
The control unit reveives telegrams transmitted via
the Instabus EIB and switches or dims fluorescent
lamps in combination with electronic ballasts. During
dimming, the electronic ballast is controlled from a
1-10 V interface. Switching is effected by a relay contact that switches the ballast’s voltage supply on and
off. This contact can also be actuated manually without any effect on the bus
De interface is 1-10V staat er ook en niet 0-10V. Weet niet of dit meteen betekend dat het apparaat niet bruikbaar is... Ik denk dat je deze nodig hebt: 1022 00 (pdf).

Plaats reactie