Lijnkoppelaar programmeren

Problemen, Tips of tricks met ETS programmatie post je hier.
Plaats reactie
Birds
Berichten: 6
Lid geworden op: di 03 apr 2012, 11:17

Lijnkoppelaar programmeren

Bericht door Birds »

Beste,

Hoe programmeer ik een lijnkoppelaar binnen ETS3?
momenteel staat mijn lijnkoppelaar gewoon in de lijst met andere componenten en heeft dus een fysiek adres gekregen (het eerste fysiek adres dat mogelijk is)

Moet ik niet aanwijzen welke componenten onder die lijnkoppelaar horen ?

ik heb 2busleidingen en 1 lijnkoppelaar.

iemand die mij kan verder helpen ?

Bedankt!

Jan-Age
Berichten: 26
Lid geworden op: di 26 apr 2011, 10:53

Re: Lijnkoppelaar programmeren

Bericht door Jan-Age »

Wat wil je ermee doen? als versterker gebruiken of daadwerkelijk 2 separate lijnen?

Als je hem als lijnkoppelaar gebruikt krijgt hij de 1.1.0 (bijvoorbeeld)
Maar je kunt hem ook zo instellen als versterker, dan kun je de adressen gewoon doornummeren.

Welke koppelaar heb je?

JurgenS
Berichten: 112
Lid geworden op: di 06 dec 2011, 10:49

Re: Lijnkoppelaar programmeren

Bericht door JurgenS »

Moet je geen nieuwe lijn aanmaken onder die buskoppelaar en daar je nieuwe componenten onder plaatsen?

KNX_Steven
Berichten: 249
Lid geworden op: ma 23 feb 2009, 15:53

Re: Lijnkoppelaar programmeren

Bericht door KNX_Steven »

Je plaatst de Lijnkoppelaar gewoon in de lijn, mar dan wel met adres 0, bbv. 1.1.0.
ETS houdt dan op de achtergrond automatisch bij welke groepsadressen er zowel aan de ene kant als aan de andere kant gebruikt worden, en zal dan automatisch de Filter Tabel aanmaken. Wanneer je de "applicatie" van de Lijnkoppelaar downloadt, zal ETS ook de Filter Tabel programmeren.

Als je de Lijnkoppelaar enkel als versterker gaat gebruiken, dan moet hij een adres hebben anders dan 0 (bvb. 1.1.100). Maar dan moet je de Parameters zo instellen dat hij alle Telegrammen doorlaat en hij dus geen Filter Table raadpleegt of nodig heeft.

Birds
Berichten: 6
Lid geworden op: di 03 apr 2012, 11:17

Re: Lijnkoppelaar programmeren

Bericht door Birds »

hij moet dienen als lijnkoppelaar... dus ik wil werken met 2 aparte lijnen...
dit omdat ik in totaal 540meter busleiding heb en maar max 300meter per busleiding mag hebben..

Ik heb maar 1 koppelaar ter beschikking.
ik heb de koppelaar toegevoeg in mijn lijn 1 en heeft als adres 1.1.0

maar is het niet verplicht indien maar 1 koppelaar, een deel in de hoofdleiding en het andere deel achter de lijn koppelaar ?
momenteel heb ik mijn hoofdlijn en daar onder 2 aparte lijnen ..

ivm met filtertabellen etc.. ben ik goed op de hoogte!

alvast bedankt voor jullie reacties!

Jan-Age
Berichten: 26
Lid geworden op: di 26 apr 2011, 10:53

Re: Lijnkoppelaar programmeren

Bericht door Jan-Age »

Kijk eens naar deze topic, hier staan ook handige dingen in.
http://www.coussies.be/eib/viewtopic.php?f=5&t=591

KNX_Steven
Berichten: 249
Lid geworden op: ma 23 feb 2009, 15:53

Re: Lijnkoppelaar programmeren

Bericht door KNX_Steven »

Maximaal 300 m kabel? Wie heeft je dat wijsgemaakt?
Met goedgekeurde kabel mag de opgetelde lengte van één segment maximaal 1000 m zijn; tussen twee devices mag je maximaal 700 m hebben en tussen een device en de power supply mag je maximaal 350 m hebben.

Birds
Berichten: 6
Lid geworden op: di 03 apr 2012, 11:17

Re: Lijnkoppelaar programmeren

Bericht door Birds »

dat dacht ik dus ook, zo staat het ook vermeld in mijn cursus.

maar dit is wat de fabrikant die alle componenten levert mij verteld hebben.

maar goed, het idee is wegens het aantal componenten (84 stuks) toch de bedoeling om met 2lijnen te werken.
en dus 1 lijnkoppelaar..

alleen weet ik niet of er 1 deel op de hoofdlijn moet en het andere deel achter de lijn koppelaar ?
want als ik ze bijden een aparte lijn geef heb ik toch 2 koppelaars nodig die aangesloten zijn op de hoofdlijn niet?

KNX_Steven
Berichten: 249
Lid geworden op: ma 23 feb 2009, 15:53

Re: Lijnkoppelaar programmeren

Bericht door KNX_Steven »

Neen. Je mag perfekt apparaten direkt in de Hoofdlijn hangen.
Bvb.
Hoofdlijn 1.0
Apparaten adressen van 1.0.1 tot 1.0.255
Lijn 1.1
Lijnkoppelaar 1.1.0
Apparaten adressen 1.1.1 tot 1.1.255

Lijn en hoofdlijn hebben een eigen voeding nodig. Als je de fysieke adressen van je USB - of RS232-interface goed instelt en de lijnkoppelaar als eerste zijn Fysiek Adres geeft, dan heb je maar één interface nodig.

Plaats reactie