ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Problemen, Tips of tricks met ETS programmatie post je hier.
michielske
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 03 jun 2011, 12:57

ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Bericht door michielske » za 22 dec 2012, 02:36

Ik ben momenteel bezig met het programeren van mijn alles uit functie vanop 3 plaatsen.
Alles werkt alleen heb ik een eigenaardigheid met mijn status leds.

Ik wil van zodra er ergens een licht geschakeld is dat op de 3 plaasten waar de alles uitknoppen staan dat de statusleds van deze knoppen gaan branden.
Het probleem dat ik heb is wanneer ik een licht aan doe gaan de status leds mooi aan op de 3 plaatsen
Wanneer ik een 2de licht inschakel blijft de statusled van de 3 knoppen nog steeds aan.
Als ik dan licht 1 of licht 2 uitshakel gaat de statusled bij de 3 alles uitknoppen ook uit. Dit wil ik niet omdat er nog 1 licht brandt
De functie alles uit werkt nog wel alleen is de statusled uit. Dus als ik deze druk gaan de lichten effectief allemaal uit.
Dit is natuurlijk vervelend omdat ik dan niet meer weet of er ergens een licht nog brand.

Ik heb alles als volgt geprogrameerd:

Voor elk licht een apart groepobject.
en een groepobject voor de alles uit.

In de groepobjecten van de lichten staat de actor en de drukknoppen (sommige staan op switch andere op toggle ingesteld)
Ook staan hierin de 3 alles uitknoppen maar de SENDING staat hier af. Terwijl bij de drukknoppen voor het licht aan en uit te schakelen de SENDING aan staat.


In het groepobject van de alles uit staan de 3 alles uitknoppen met de SENDING aan.
alle gebruikte schakelaars staan hier ook in maar dan met de SENDING uit.


Wat doe ik verkeerd? Of loop ik tegen een beperking aan?
Ik kan ook de statusleds loskoppelen van het schakelobject. (instelling = from status feedback object)
Maar dit kreeg ik helemaal niet werkend. Daarom heb ik de statusled ingesteld op : from switch/value object A

Kan iemand mij vertellen wat er mis is?

Dré
Berichten: 693
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Bericht door Dré » zo 23 dec 2012, 12:00

Volgens mij is dit ook alleen maar op te lossen door er een logica tussen te hangen, iedere commando voor aan of uit wordt gezonden naar de status led van je 3 schakalaars, dus ook de uit commando.

Het commando uit van die ene schakelaar naar die ene lamp wordt ook gestuurd naar dat ledje van je 3 schakelaars dus gaat ook hij uit.

je zou een logica moeten maken.
als 1 of 2 of 3 aan is moet led 1 branden
Ik zit zelf ook met dit probleem wat ik graag makkelijker wil oplossen anders is het wel erg veel werk.

michielske
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 03 jun 2011, 12:57

Re: ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Bericht door michielske » zo 23 dec 2012, 21:19

Dre,

bedankt voor je reactie maar hoe moet ik die logica programeren?
Kan dit in ETS? of moet dit vb in een Gira homeserver?

Ik heb wel een Siemens plc die gekoppeld gaat worden met KNX , Die moet dienen zoals een Gira homeserver.

Moet de logica dan in mijn plc worden geprogrammeerd?
Of is er een mogelijkheid om functies te schrijven in ETS?
Zoja waar kan ik dit doen?
Hoe heb jij dit opgelost gekregen?
Of ben je er ook nog aan bezig?

Dré
Berichten: 693
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Bericht door Dré » zo 23 dec 2012, 21:39

michielske schreef:Dre,

bedankt voor je reactie maar hoe moet ik die logica programeren?
Kan dit in ETS? of moet dit vb in een Gira homeserver?

Ik heb wel een Siemens plc die gekoppeld gaat worden met KNX , Die moet dienen zoals een Gira homeserver.

Moet de logica dan in mijn plc worden geprogrammeerd?
Of is er een mogelijkheid om functies te schrijven in ETS?
Zoja waar kan ik dit doen?
Hoe heb jij dit opgelost gekregen?
Of ben je er ook nog aan bezig?
Ik ben er nooit echt helemaal mee bezig geweest, maar heb je een touchpaneel? de GIRA homserver ken ik niet maar daar zal het ook vast in kunnen en anders heb je een logica component nodig waarmee je logische schakelingen kan maken.
Het lastige is alleen wel dat jij al je schakel elementen waarbij je dat lampje wilt laten weergeven of er nog iets aanstaat moet toevoegen aan de logica hier onder, dus dat kan aardig oplopen, een simpelere oplossing ken ik zo niet.
Het punt is dat je een logische verknoping moet maken iets als
IF 1.1.1 AND 1.1.2 AND 1.1.3 = OFF (of low)= 1.1.20 OFF IF NOT = 1.1.20 ON

1.1.2 / 1.1.2 / 1.1.3 zijn je lampen
1.1.20 daarin zitten je status leds van je 3 schakelaars.
Ik denk dat je daarmee even moet spelen.

747driver
Berichten: 1348
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Bericht door 747driver » zo 23 dec 2012, 22:41

1.1.20 = 1.1.1 OR 1.1.2 OR 1.1.3

Dré
Berichten: 693
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Bericht door Dré » zo 23 dec 2012, 22:57

747driver schreef:1.1.20 = 1.1.1 OR 1.1.2 OR 1.1.3
En wat nu als ik eerst 1.1.1 aan en daarna adres 1.1.2 uit zet, krijg ik toch een commando uit voor 1.1.20 of werkt deze hier anders dan ik denk?

747driver
Berichten: 1348
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Bericht door 747driver » zo 23 dec 2012, 23:55

Als je de logica zou hebben (homeserver of iets anders) en je verbind de 3 schakel objecten van de verlichting met de ingang van een 3-voudige OR dan is de uitgang ervan ON zolang 1 van de ingangen ON is.

michielske
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 03 jun 2011, 12:57

Re: ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Bericht door michielske » ma 24 dec 2012, 10:59

Dus,

Als ik het goed begrijp kan je dit niet zomaar programmeren in ETS?
Je moet dit via een externe server of applicatie doen die een logische functie kan maken van groepadressen?

Dré
Berichten: 693
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Bericht door Dré » ma 24 dec 2012, 11:21

Het is te doen in ETS maar dan heb je wel een extra componnent nodig waar je de logische functie in kunt toepassen, maar had jij ook niet een Home Server want dan kun je dat het beste daar in doen, aangezien je die dan toch al hebt.

michielske
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 03 jun 2011, 12:57

Re: ALLES UIT vanop meerdere plaatsen. Probleem

Bericht door michielske » ma 24 dec 2012, 23:26

Dre,

Als je het in ETS wil doen moet je dan een extra extensie hebben?
Speciaal om functies te schrijven ?

Ik wil namelijk zoveel mogelijk logica in ETS programmeren.
Omdat mijn koppeling met een siemens plc en de knx bus niet eenvoudig is voor anderen later om te begrijpen. Voor mij is het niet zo moelijk.
Maar niet iedereen programmeert KNX en siemens plc's.
Vandaar wil ik zoveel mogelijk in ETS houden.

Stel dat ik mijn probleem wil oplossen in ETS.
Wat moet ik doen en hoe begin ik eraan.

Plaats reactie