Gira Tastsensor 3 Comfort - Scène programmeren

Problemen, Tips of tricks met ETS programmatie post je hier.
Plaats reactie
Dries_De_Bouwer
Berichten: 108
Lid geworden op: ma 24 mei 2010, 23:32

Gira Tastsensor 3 Comfort - Scène programmeren

Bericht door Dries_De_Bouwer » za 02 nov 2013, 17:45

Hoi,

Ik heb mijn eerste Gira tastsensor 3 (Comfort) gekocht. De documentatie is 113 pagina's lang, dus ik ben nog wel even zoet met alle functionaliteiten bekijken en uitproberen. :-)

Maar ik loop al ergens tegen aan!

Ik wil bij één toets een bepaalde scène oproepen. De scène zou al mijn woonkamer-verlichting (4 sets van dimbare spots) moeten aansturen.

De spots worden aangestuurd door de Gira 4V Universele Dimactor. De dimwaardes kan ik instellen door een 3-bit controlled value (3.007/3.008) op mijn dimactor (groupsadres 0/2/0).
In de Gira Tastsensor moet ik de scène-uitgangen koppelen. Maar dit is helaas een 4-bit character (4.001/4.002). Als ik het groupsadres van de dimactor wil linken met de scène-uitgang van de tastsensor, krijg ik een foutmelding dat de datatypes niet overeenkomen.

Iemand een idee?

747driver
Berichten: 1354
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Gira Tastsensor 3 Comfort - Scène programmeren

Bericht door 747driver » za 02 nov 2013, 18:43

Ik heb het op de volgende manier:
De 2 onderste knoppen gebruik ik voor het oproepen/inleren van lichtscenes.
Kort indrukken en de scene wordt opgeroepen, lang indrukken en de scene wordt ingeleerd.
De ene scene is een alles uit en de andere is een scene waarbij een aantal lampen naar de ingeleerde waarde gaan.
De scenes worden bewaard in de dimmeraktor en niet in de TS3.
Niet zeker waarom ik dat zo gedaan heb.
Vermoed omdat je dan met verschillende TS3's eenzelfde scene kunt oproepen.
Heb je de scene in de TS3 dan heeft iedere TS3 z'n eigen scene.

Instelling van TS3:

Operational concept of buttons 5 and 6: Button function
Button evaluation: Double-area operation (as button 5 + 6)

Bij button 5:
Function: Scene extension
Function: Scene with storage function
Scene number: 1

Bij button 6:
Function: Scene extension
Function: Scene with storage function
Scene number: 2

Bij Scene:
Scene function: No

Instelling van de dimaktor:

Enabled functions:
Light scene function: enabled

Scenes: zie screenshot onderaan

Heb een GA voor betreffende kamer met de naam scenes gemaakt.
Daarin heb ik button 5 en 6 gesleept.
De inhoud: zie screenshot hieronder
1.jpg
1.jpg (30.08 KiB) 2537 keer bekeken
2.jpg
2.jpg (23.99 KiB) 2537 keer bekeken

747driver
Berichten: 1354
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Gira Tastsensor 3 Comfort - Scène programmeren

Bericht door 747driver » za 02 nov 2013, 19:02

De dimwaardes kan ik instellen door een 3-bit controlled value (3.007/3.008) op mijn dimactor (groupsadres 0/2/0).
3.007 is een dim-step.
Heeft niets van doen met je scenes.
Het object Dimming van je TS3 zet je in dezelfde GA als het Dimming object van je dimaktor.

Dries_De_Bouwer
Berichten: 108
Lid geworden op: ma 24 mei 2010, 23:32

Re: Gira Tastsensor 3 Comfort - Scène programmeren

Bericht door Dries_De_Bouwer » zo 03 nov 2013, 11:27

Hey 747driver,

Zoals zo vaak is het me ook nu weer gelukt met je uitleg, bedankt!

Ik heb echter nog een bijkomende vraag: het concept "scènes", is dat een KNX-standaard? Ik kan nu de Gira dimactor aansturen dmv de Gira tastsensor. Maar stel dat ik straks ook mijn haard wil aan/uitzetten dmv een bijkomende KNX module (die mogelijk niet van Gira is), heeft die dan ook een scène-functie? Is dat iets courant?

pvhuf
Berichten: 237
Lid geworden op: vr 28 dec 2012, 18:28

Re: Gira Tastsensor 3 Comfort - Scène programmeren

Bericht door pvhuf » zo 03 nov 2013, 11:44

Scènes is een standaard concept op het vlak van domotica tout court. Maar het heeft op zich niets te zien met de KNX systeem architectuur. Ik heb eens gekeken in de KNX system specifications. Er staat nergens een vermelding van scenes. Is ook niet nodig IMO. Of je nu scenes of iets anders op de bus communiceert, 't zijn toch altijd groepsadressen. Als het zou nuttig zijn om scenes te gebruiken bij een actor, zal de fabrikant het er wel ingestoken hebben.

Dries_De_Bouwer
Berichten: 108
Lid geworden op: ma 24 mei 2010, 23:32

Re: Gira Tastsensor 3 Comfort - Scène programmeren

Bericht door Dries_De_Bouwer » zo 03 nov 2013, 11:46

Ok, thx!

747driver
Berichten: 1354
Lid geworden op: za 19 feb 2011, 10:06

Re: Gira Tastsensor 3 Comfort - Scène programmeren

Bericht door 747driver » zo 03 nov 2013, 20:02

Wanneer je in de TS3 n de linker kolom bij Scene de "Scene function" activeerd, dan krijg je de mogelijkheid om 8 scenes te definieren met ieder 8 aktor groepen.
Indien je voor de haard een aktor zou hebben welke geen scenes ondersteund zou je op die manier betreffende aktor in een scene kunnen opnemen.
Zoals gezegd heb ik daar voor m'n verlichting geen gebruik van gemaakt aangezien de scene dan echt in 1 TS3 zit.
Met de scene in de aktor kan deze met meerdere tastsensoren worden opgeroepen.

Dries_De_Bouwer
Berichten: 108
Lid geworden op: ma 24 mei 2010, 23:32

Re: Gira Tastsensor 3 Comfort - Scène programmeren

Bericht door Dries_De_Bouwer » zo 03 nov 2013, 21:59

Bedankt voor de verduidelijking. Tot nu toe hebben al mijn (relevante) aktoren een scène-functie, dus heb nu alles op die manier ingesteld. thx!

Plaats reactie