Dimmer schakelen.

Problemen, Tips of tricks met ETS programmatie post je hier.
michielske
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 03 jun 2011, 12:57

Dimmer schakelen.

Bericht door michielske » za 15 feb 2014, 02:06

Ik heb het volgende probleem.

Ik heb een berker dimmer met schakelfunctie en dimfunctie.

momenteel is het schakelobject en de dimfunctie geprogrameerd in de bedieningsknop en de dimaktor.

Nu kan ik ook een extern setpunt naar de actor sturen.
wanneer ik dit doe vanuit mijn controller dan gaat het licht ook aan zonder dat het schakelobject is aangezet.
In normale omstandigheden zet je het schakelobject aan en ga je met het indrukken van je knop de dimregeling uitvoeren.

Wat ik wil bereiken is dat ik 's avonds of snacht na een bepaal uur de dimactor wil beperken tot 50%.

Maar als ik het setpunt instel zonder dat ik het schakelobject gebruikt gaat mijn actor de lamp ook al aansturen.
Zeer vervelend.

Is dit normaal? Of is dit actor afhankelijk.

Dré
Berichten: 692
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: Dimmer schakelen.

Bericht door Dré » za 15 feb 2014, 02:18

Normaal is het zo dat wanneer de dimfuctie geactiveerd wordt, ook het schakelobject aan gaat, dit om niet meerdere handelingen te moeten verrichten om je lamp aan te krijgen.

Maar geen idee wat jij wilt of dat ook kan, moet je denk even bij de setting kijken van de dimmer.

Want wat jij wilt is dat je met een ander apparaat (home server?) om 6 uur savond's een dimwaarde instelt in de dimmer van 50%, en wanneer iemand dan de knop in drukt dat de lamp dan pas aan gaat op de ingestelde waarde van 50 %?

michielske
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 03 jun 2011, 12:57

Re: Dimmer schakelen.

Bericht door michielske » za 15 feb 2014, 15:39

Dre,

daar komt het op neer ja. Ik wil die dimwaard instellen op een bepaald uur.
Maar wanneer ik nu 50% geeft gaat het licht gewoon aan op 50 %.
Maar het schakelobject blijft wel uit. Dit is vervelend want dan weet men homeserver niet of het licht aan of uit is.
Ik gebruikt namelijk ook een alles uitfunctie.

Ik had ook verwacht dat het licht niet zou aan gaan zonder het schakelobject.

Het betreft een wat oudere Berker dimmer 75311007. http://www.berker.com/lettland/katalog/ ... r=download
Ze hebben het ook allemaal dus het is niet dat er 1 defect is.

Zou het kunnen dat ik extra flags moet op of afzetten?

michielske
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 03 jun 2011, 12:57

Re: Dimmer schakelen.

Bericht door michielske » za 15 feb 2014, 16:06

Ik denk dat ik het enkel met scenes kan oplossen.

Ik zal wss een scene nacht verlichting moeten maken waar ik het percentage meegeef.
Dit kan ik wel instellen op de actor.

Ga het vanavond of morgen eenst testen

egfdevos
Berichten: 1029
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Dimmer schakelen.

Bericht door egfdevos » za 15 feb 2014, 18:42

michielske schreef: Maar als ik het setpunt instel zonder dat ik het schakelobject gebruikt gaat mijn actor de lamp ook al aansturen.
Zeer vervelend.

Is dit normaal? Of is dit actor afhankelijk.
Dit is het standaard gedrag van elke dim-actor.
Edwin

egfdevos
Berichten: 1029
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Dimmer schakelen.

Bericht door egfdevos » za 15 feb 2014, 18:50

michielske schreef:Maar het schakelobject blijft wel uit. Dit is vervelend want dan weet men homeserver niet of het licht aan of uit is.
object 0 is het schakelobject.
object 6 is de terug koppeling naar je HS die verteld of het licht aan/uit is.
Edwin

Dré
Berichten: 692
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: Dimmer schakelen.

Bericht door Dré » za 15 feb 2014, 18:55

Kun je geen logica maken.
wanneer het overdag is en GA 1 is niet geactiveerd dat hij waarde 100% stuurt wanneer er op de knop gedrukt wordt.
wanneer het avond is en GA 1 is wel geactiveerd dat de waarde 50% stuurt wanneer er op de knop gedrukt wordt?

Het is maar een idee, als je inderdaad een HS hebt lijkt me dat wel mogelijk te moeten zijn, maar zelf heb ik er geen dus weet het niet zeker.

egfdevos
Berichten: 1029
Lid geworden op: vr 26 jul 2013, 07:31
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Re: Dimmer schakelen.

Bericht door egfdevos » za 15 feb 2014, 19:13

michielske schreef: Ik gebruikt namelijk ook een alles uitfunctie.
Waarom zou het voor een alles uit functie moeten uitmaken of het licht nu aan of uit is? :roll:
Edwin

michielske
Berichten: 22
Lid geworden op: vr 03 jun 2011, 12:57

Re: Dimmer schakelen.

Bericht door michielske » za 15 feb 2014, 20:50

Ik heb het getest met de scenefunctie maar dit geeft hetzelfde probleem.
Het licht gaan onmiddelijk aan.

Momenteel is het licht uit de gang gekoppeld aan een lichtdetectie.
Deze schakelt het licht in de gang op de vorige gedimde waarde.
Als deze dus 100% was dan gaat het licht 100% procent branden.

Nu wil ik 's nacht als ik bijvoorbeeld naar toilet moet dat ook het licht werkt maar vb maar op 50 % .

Zoals ik het nu zie heb ik er geen oplossing voor. Toch niet met mijn huidige dim modules.
Je kan blijkbaar op geen enkele manier een setpunt wijzigen zonder dat het licht aangaat.

Dré
Berichten: 692
Lid geworden op: do 04 feb 2010, 18:05

Re: Dimmer schakelen.

Bericht door Dré » za 15 feb 2014, 21:04

Kun je niks met de blokkeer functie, is misschien wat krom allemaal, maar als je eerst de dimmer blokkeert daarna een waarde naar de dimmer stuurt en daarna uiteraard ook weer de blokkering opheffen.
Of gewoon de waarde er naar toe sturen en daarna een commando uitschakelen.
Natuurlijk allemaal niet de meest ideale oplossingen.

Plaats reactie