Hier mijn persoonlijke mening:
- schakelen en dimmen verlichting uiteraard doen.
- schakelen van zonwering/screens/rolluiken: zeker doen. Ik heb dit geautomatiseerd met openhab waardoor de screens dicht gaan in de zomer bij >20°C en er zon op de ramen staat en vica versa in de winter om te profiteren van zonnewinsten. Werkt supergoed. Voordeel van Openhab is dat dit extreem goedkoop kan. Ik lees de temperatuur en de zonnestand af van het internet via openhab. Deze variabelen gebruik ik dan om de zonwering te sturen. Dit alles kan ook volledig binnen knx zonder Openhab... maar dan moet je investeren in een astro-klok en temp. sensor buiten. Overigens: Bespaar niet op buitenzonwering in een nieuwbouw! Isolatie is tegenwoordig zo doorgedreven, dat je oververhitting echt moet vermijden.
- Bewegingsensoren: In mijn vorige woning had ik er verschillende, nu bewust gekozen voor slechts 2 stuks. Mijn ervaringen met bewegingsensoren waren niet zo positief. bv: ik kom 's avonds thuis met slapende kindjes die ik in hun bed moet leggen: deur van de gang open en flash alle lichten van de gang volledig aan. Of: je zit op de wc... en het duurt eens wat langer

... hupla, lichten uit. Ik wil maar zeggen: te pas en te onpas schakelen ze het licht aan of uit. Ik ben echt fan van gewoon met de schakelaar te schakelen, met uitzondering van bv. een buitensensor of carport sensor wanneer je de oprit oprijdt. Dat is echt wel handig. Uiteindelijk is dit een persoonlijke voorkeur.
- Alarm: Ik heb een alarm van INIM dat perfect gekoppeld kan worden met een knx module (IGKNX100 module). Echter: is nogal prijzig (550€). Een alternatief wat met veel alarmen kan is het uitlezen van de contacten met een binaire ingang. Dit kan bv. ook met INIM: met een uitbreidingsmodule lees je dan de status af (bv. staat het alarm aan of niet, welke deuren staan open, etc...). Enige wat je niet kan in deze laatste opstelling is het alarm aanzetten met knx (i.e: je kan enkel contacten uitlezen). De IGKNX100 module kan dat dan weer wel.... Nu ben ik geen verkoper van INIM

, ik ben er zeker van dat tegenwoordig de meeste systemen toelaten om minstens de contacten uit te lezen, en dan kan je al heel veel: Bv: via Openhab een e-mail laten sturen als het alarm aan gaat. Alle lichten laten aangaan bij alarm aan. Etc. Een volledige knx module is dus niet echt noodzakelijk en zoals je ziet vaak ook zeer duur als het dan nog ondersteund wordt
- Ventilatie: Ik heb een Thermad Brink renovent dat perfect kan gekoppeld worden. Gewoon koppeling via een fan coil actor (ca 120€) en een RJ12 kabel en ik was gesteld. Ook vele andere merken kunnen gekoppeld worden. Ik raad dit zeker aan om te doen. Zo gaat bij mij de verluchting iets harder draaien als ik het licht van de douche aanzet. Ook in de keuken als ik vele potten op het vuur heb staan kan ik met 1 enkele knop de verluchting iets harder laten werken. Super handig, zeker omdat ik een dampkap met recirculatie heb waardoor damp en geuren wat meer in de woning blijven.
- Muziek: Er bestaat bv. een knx koppeling met Sonos... maar weerom zeer duur. Met Openhab kan dit kostenloos en werkt prima. Ik heb dus enkel UTP en stroom voorzien waar ik sonos boxen ga plaatsen. Nu werk ik met mijn oude hifi installatie en een chromast audio, werkt ook prima.
- Beamer met beamerlift en automatisch projectiescherm: Heb ik voorzien in de living

. (tenminste de aansluitingen ervoor). Op die manier kan je met 1 knop: beamerlift naar beneden, scherm naar beneden en beginnen kijken. Hier heb je niet veel voor nodig, enkel een rolluik actor (ik kon dezelfde gebruiken als van mijn screens, dus kostte mij niet veel geld!).
- Hifi en multimedia: Wat ik ook heb gedaan zijn RS232 kabels gelegd naar de beamer en mijn surround versterker vanuit de zekeringskast. Met een RS-232 gateway en een seriële kabel kan je dan allerhande signalen versturen (bv. kanaal kiezen, volume verzetten, etc...). Neem nu het voorbeeld hierboven: bij indrukken dan de knop voor beamer en beamerlift kan ik dan ook signaal geven aan mijn beamer om aan te gaan op het juiste kanaal, en aan mijn surround versterker om ook het juiste kanaal aan te zetten. Is RS-232 echt nodig? Niet persé, nieuwere beamers en versterkers zullen meer en meer via IP/UTP kunnen gestuurd worden en bv. dan via openhab kunnen worden aangestuurd... maar die 2 RS-232 kabels voorzien was echt niet de kostprijs.
- Geschakelde stopcontacten: Altijd handig, maar je moet ook niet overdrijven uiteraard. Goed voor verlichting of idd. tv/hifi volledig uit te kunnen zetten
- Verwarming: In principe niet echt nodig mits overal VVW... maar het kan wel. Ik zou minstens de bekabeling voorzien, dan heb je later nog altijd te keuze. dwz: electro ventielen voorzien bij de collectoren en dan stuurdraden van deze electro-ventielen naar de zekeringskast. Ofwel: knx kabel voorzien aan de collectoren zodat je de knx hardware daar zelf kan plaatsen. Je moet ook het ketelcontact kunnen sturen (kabel van ketel naar zekeringskast)
- Visu: Ik gebruik Ipad mini's aan de muur met behulp van Basalte Eve als frame en puck als stroomlevering. Visu via Openhab. Wat je eventueel kan doen is ook een knx kabel daar voorzien, dan kan je ook altijd een knx touch screen voorzien mocht je dat willen. Persoonlijk vind ik deze laatsten echt wel duur tov bv. Openhab.
Wat betreft Openhab: Ja, het is een learning curve, maar de intergratie die mogelijk is met andere systemen is echt wel top en kan niet geëvenaard worden door eender anders welk gesloten systeem dat ik ken. Het configureren vergt wat tijd, maar is best wel heel leuk en zeer waarderend eenmaal alles begint te werken. Laat je niet wijsmaken: een programmeur hoef je niet te zijn, maar wel wat affiniteit met IT. (nb: Ik ben zelf geen ICT'er!). Naar stabiliteit heb ik echt geen klagen: dit loop bij mij zo vlot als een trein.